Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Összefoglaló, avagy mi történt a legutóbbi közgyűlés óta eltelt időszakban

2021.05.17

Tisztelt Tagtársak, kedves Látogatóink!

2020. augusztus 28-ai közgyűlésünkön – mint arról már több helyen is hírt adtunk a sajtó útján és az online térben is – új vezetőséget választottunk. Kovács Márk elnök úr, aki 2004-es megalakulásunk óta látta el ezt a tisztséget, legutóbbi, öt évre szóló megbízatásának lejártával bejelentette, hogy tisztségét nem kívánja meghosszabbítani. Ezért javaslatára a korábbi alelnököt, Fodor Tamást választották meg a helyére. (Ld. a közgyűlés jegyzőkönyvét!)

A pandémiahelyzet sajnos bennünket is sújtott, ezért az Országos Horvát-Magyar Társaság tevékenységét is az előre nem mindig látható módon megvalósuló járványügyi korlátozásokból adódó előírások, korlátozások realitásaihoz kellett igazítanunk. Ennek megfelelően alakítottuk ki 2021-es munkatervünket is, az alábbiak szerint:

A munkaterv IDE KATTINTVA érhető el.

Eddig három pályázatot is beadtunk. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-től a működésünkre egymillió forintot, majd a rendezvényekre újabb 250 ezer forintot nyertünk. Utóbbi forrásból – a Kaposvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve – horvát-magyar kulturális és gasztronómiai találkozót kívánunk tartani ez év augusztusában Kaposváron.

Kaposvár városa – ugyancsak pályázatunk nyomán – 20 ezer forintot adott a működésünkre.

Lehetőségeinkhez képest várakozáson felül eredményes volt az adománygyűjtési akciónk a horvátországi földrengés károsultjainak javára. A K&H Bankban vezetett számlánkról több, mint egymillió forintot utaltunk át (euróra átváltva) a Horvát Nemzeti Bank e célra létesített segélyszámlájára. (Először január 24-én 434 ezer, majd január 20-án 320 ezer és végül március 2-án 300 ezer forintnyi összeget.)

Minden adománynak, akár az 1000 forintosnak is örültünk, de voltak különösen jelentős összegű adományaink is a számlánkra utalva. Itt okvetlenül meg kell említenünk a Somogyi Huszárok egyesületének 200 ezres és a kaposvári Meteor Természetbarát Turisztikai Egyesület 252 ezer forintos adományát, de több magánvállalkozó, magánszemély is megemlíthető, akik ugyan nem tagjai, de szimpatizánsai az OM-HBT-nek.

Adomány érkezett egy Londonban élő, horvát érzelmű honfitársunktól is. Tópari Józseftől (alias Joseph T. Lakeside) összesen 200 ezer forintot kaptunk, ebből százat a földrengésre és ugyanennyit a működésünkre.

Ebből is látszik, hogy az emberek tudnak rólunk, amihez nagy segítség a legnagyobb közösségi oldal használata. A facebookon egyre több a Horvátország iránt rajongó, turisztikai lehetőségek iránt érdeklődő csoport, a saját oldalaink mellett ezért ide is gyakran helyezünk el információkat, vagy akár felhívást, mint legutóbb a földrengés kapcsán is.

Az adományainkról értesítéseket küldtünk a budapesti horvát nagykövetségnek és tájékoztattuk a pécsi horvát főkonzulátust is. Ők köszönő levélben válaszoltak.

Reméljük, hogy a pandémiahelyzet enyhülésével és a korlátozások megszűntével a magyar-horvát kapcsolataink a megszokott mederbe térhetnek vissza.

Addig is igyekszünk minél gyakrabban beszámolni tevékenységünkről.

Kaposvár, 2021. 05. 17.

Fodor Tamás

elnök