Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elnöki köszöntő

Kedves Látogatók, tisztelt Tagtársaink!tablokepem.jpg

Mivel 2020. augusztus 28-ától én lettem az Országos Magyar-Horvát Baráti Társaság elnöke, illő, hogy néhány szó erejéig bemutatkozzam.

Fodor Tamás 65 éves, magyar-történelem szakos, nyugalmazott középiskolai tanár vagyok. Diplomámat az ELTE Bölcsészettudományi Karán szereztem. 1982 óta élek Kaposváron. Pedagógusi pályám leghosszabb, 22 éves szakaszát a Kaposvári SZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolájában töltöttem, 2020 júliusáig.

A 90-es évek derekától rendszeresen járok Horvátországba, főleg a nyári gyakorlatokra érkező diákok kísérőtanáraként, elsősorban a Porechez közeli Lanternára Ez idő alatt a horvát nyelvtudásomat is igyekeztem folyamatosan bővíteni. Társaságunknak alapító tagja vagyok és kezdetektől megbízatást töltök be a  a vezetőségben. Munkám elismeréséül 2005-ben a „Magyar-Horvát Barátságért emlékplakettet kaptam meg. Hobbiszerű kutatási területem bölcsészként a magyar és a szláv nyelvek közös szókincsének, mint az évszázadokon átívelő együttélés nyelvtörténeti örökségének a feltárása, a közös magyar-horvát múlt tanulmányozása.

Röviden a céljainkról.

Legfontosabb az, amit elődöm, Kovács Márk – Alapszabályunkhoz híven – 2009-es Köszöntőjében honlapunkon is megfogalmazott. Nem véletlenül választotta őt legutóbbi közgyűlésünk az OM-HBT tiszteletbeli örökös elnökének, hiszen gazdag tapasztalataira továbbra is számítunk. A pandémia bennünket is sújtott, ebből kell most talpra állnunk. A horvátországi földrengés tragédiája mélyen megérintett mindannyiunkat, ám ugyanakkor megmutatta azt is, hogy segítőkészségben nincs hiány. Bebizonyosodott, hogy nemcsak a tagságra, hanem külső szervezetek, egyesületek, magánszemélyek segítségére is számíthatunk. Változásokat főleg a turizmus lehetőségeinek további bővítése irányában szeretnénk elérni. A turizmus a horvátoknál teljes gőzzel újjáéled, de gondoljunk csak a hazai utazásszervező, természetbarát egyesületekre. A másik fontos terület a fiatalítás, az ifjúság számára is vonzóbb programok szervezésével, például pályakezdő zenészek, táncosok, előadók meghívásával, ami horvát részről már eddig is működött, főleg a gasztronómiai találkozókon.

 Ehhez kívánok mindannyiunknak további sok sikert.

Kaposvár, 2021. 05. 24-én

Fodor Tamás

elnök